Oktay Usta'nın Pırasa Çorbası Tarifi
Oktay Usta'nın nefis pırasa çorbası, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İşte bu enfes çorbanın evde nasıl yapılacağının detaylı tarifi:
Malzemeler:
- 4 adet orta boy pırasa (beyaz kısımları)
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı tereyağı (servis için)
Yapılışı:
- Pırasaları ince ince doğrayın ve bol suda yıkayarak temizleyin
- Patatesleri küp küp doğrayın
- Soğanı ince ince kıyın
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın
- Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun
- Doğranmış pırasaları ekleyip 5-6 dakika daha kavurun
- Unu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Sıcak su veya et suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın
- Doğranmış patatesleri ekleyin
- Tuz ve karabiberi ilave edin
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 25-30 dakika pişirin
- Pişen çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin
- Sütü ekleyip 5 dakika daha pişirin
- Kuru naneyi ekleyip karıştırın
Servis Önerisi:
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin
- İsteğe bağlı olarak bir tutam kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz
- Sıcak servis yapın
Püf Noktaları:
- Pırasaların sadece beyaz kısımlarını kullanmak çorbanın lezzetini artırır
- Çorbayı blender'dan geçirmeden önce sebzelerin iyice yumuşadığından emin olun
- Et suyu kullanırsanız çorba daha lezzetli olur
- Kıvamını ayarlamak için süt miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz
Bu tarifle, Oktay Usta'nın o enfes pırasa çorbasını evinizde kolayca yapabilirsiniz. Afiyet olsun! |