Pırasalı Börek

Pırasalı börek, 4 mevsim kolayca bulacağınız bir sebzedir. Soğan ve sarımsak familyasındandır. Tarihi bakımından bin yıllar öncesine dayanmaktadır. Özellikle damar sertliği ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Pırasanın kullanım şekilleri, her ülkeye göre değişmektedir. Pırasa bazı ülkelerde sadece salata için kullanılmış olsa da ülkemizde birçok pırasa yemeği yapılmaktadır.
Çoğu insan pırasa yemeğini sevmediğinden tüketmez. Fakat çok sağlıklı olacağından uzmanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. Pırasa tam bir vitamin deposu olmaktadır. A-C-K ve B6 vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. Diyet yapan insanların listesinde mutlaka pırasa verilmektedir. Antioksidan özelliği olacağı gibi, göz ve kemik sağlığına çok iyi gelmektedir. Ülkemizde genellikle sulu yemeği yapılıyor olsa bile, sıklıkla böreklerde de pırasa kullanılmaktadır. Pırasa bütün börek içlerine yakışacaktır.

Pırasalı börek malzemeler:

Hamuru için
  • 7 su bardağı beyaz un
  • 1 bardak süt hamuru açarken yapışmaması için kullanacağız
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tane yumurta
  • Alabildiği kadar ılık su

Arası ve üzeri için sosu

  • 2 tane yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
i>

İç harcı için

  • 1 kilo taze pırasa
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 200 gram kaşar peyniri (Tulum peyniri de olur)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber, toz biber, kırmızı pul biber
  • Tuz
Üzeri için
  • Çörek otu ya da susam
  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
Pırasalı börek nasıl yapılır?

Hamurun yoğurulması

Derin bir kabın içerisine unu eleyip koyuyoruz. Üzerine kabartma tozunu, un ve şeker de eklenerek karıştırılır. Ortasında bir çukur oluşturup, 1 tane yumurtayı kırıyoruz. Üzerine 1 su bardağı ılık sütü ekliyoruz. 1 çay bardağı zeytinyağını da koyup, yoğurmaya başlıyoruz. Azar azar ılık su ilave ederek yoğuruyoruz. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulması gerekmektedir. Hamur artık ele yapışmadığı zaman hamurumuz olmuş demektir. 1 saat boyunca hamurun dinlenmesi gerekmektedir.

İç harcının yapılması

Pırasanın küçük doğranması gerekmektedir. Doğranan pırasaları tuzlu suyun içerisinde 10 dakika kadar orta ateşte pişirmek gerekmektedir. Aksi takdirde, böreğin içerisinde çiğ konulduğunda suyunu salacağından böreklerin içi tam pişmeyecektir. 10 dakika haşladıktan sonra suyu süzülür ve soğuduğunda elimize alarak pırasaların suyunun sıkılması gerekmektedir. Bir kabın içerisine kaşar peyniri rendelenir. 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası üzerine eklenir. 1 çay bardağı zeytinyağını koyup kırmızıbiber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz da eklenerek yoğurulur.

Sos nasıl yapılır?

Bir kabın içerisine, 2 tane yumurta kırılır ve çırpılmaya başlanır. Çırparken kaşık yerine çatal kullanmak daha iyi olacaktır. 3 yemek kaşığı yoğurt konulup çırpılmaya devam edilir. 1 çay bardağı süt ve zeytinyağı da eklenerek iyice çırpılması gerekmektedir.

Böreğin yapılması

1 saat boyunca dinlenmiş olan hamurlar 6 eşit parçaya bölünür ve yuvarlanır. 1 tane hamur alınarak unlanmış olan temiz ve düz zemine konularak merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açılır. Hamurun yırtılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha önceden yağlanmış olan tepsinin içerisine açmış olduğumuz hamur açılır. Üzerine 6-7 kaşık yapmış olduğumuz sostan dökerek ikinci hamur açılır ve aynı şekilde tepsiye hamurun üzerine konulur. Tekrar sos alınarak hamurun üzerine dökülerek hamurun üzerine yayılır. 3. Hamur açıldığında üzerine sos yerine yapmış olduğumuz iç harcı dökerek hamurun üzerine eşit miktarda yayılır.

Geri kalan 3 hamurda teker teker açılır. Aralarına bol miktarda sos sürülür. En son hamurda açılarak 6 hamur konulduğunda üzeri için bir kabın içerisinde yoğurt çırpılır ve yumurta kırılır. Bunu yapmamızdaki amaç, pişen böreğimizin üst kısmındaki hamurun kızarması ve çok güzel bir görünümün olmasını sağlamaktır. Hamurun üzerine de sosu sürdükten sonra isteğe göre susam ya da çörek otu koyup buzdolabında en az 1 saat boyunca dinlenmesini bekleyin. Buzdolabından çıkarmış olduğunuz böreğinizi eşit miktarda kesin. Daha önceden 200 derece ısıtmış olduğunuz fırının içerisine koyup, 35-40 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişin.

Afiyet olsun.
20.01.2024 14:51:31
Pırasalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pırasalı Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pırasalı Börek"
Benim kızım sağlıklı bir yiyecek asla yemez, onun yerine tercih ettiği hamur işleridir en fazla o tür yemekleri tüketir, bende şöyle bir karar aldım börek yiyorsa onun içine daha faydalı sebzeler koyacağım mesela pırasalı börek daha önce hiç yapmadım ama sizi yardımlarınız la yapmayı düşünüyorum tarifini varsa alabilir miyim acaba?
Fadime . 02.11.2018 20:26:39

Hamilelikte Pırasa

Hamilelikte pırasa, Pırasanın bir kış sebzesi olduğunu hatırladığımızda özellikle hamilelik dönemini kışın yaşayanlar çok şanslılar. Pırasa sebzesi hami...
Devamını Oku

Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider

Pırasa yemeğinin yanına ne gider, pırasa farklı şekillerde pişirilebilen bir kış sebzesidir. Ancak yemek kültürümüzde genellikle yemeklerin yanına pirin...
Devamını Oku

8 Aylık Bebek Pırasa Yermi

8 Aylık bebek pırasa yermi; bebeğinizle pırasayı tanıştırırken dikkatli olmanızda fayda vardır. Pırasada gaz yapan yiyecekler arasındadır. Eğer bebeğini...
Devamını Oku

Pırasa Yemeği Kaç Kalori?

Pırasa yemeği kaç kalori, pırasa yemeğinin kalorisi hesaplandığında, öncelikle nasıl pişirildiğine dikkat etmek gerekir. Normalde pırasa fazla kalorisi ...
Devamını Oku

Etli Pırasa Yemeği

Etli pırasa yemeği, pırasa oldukça faydalı olan sebzelerden biridir ve birçok yemeği yapılır çorbası yemeği sarması böreği olmak üzere hemen her yemekte kull...
Devamını Oku

Pırasa Mezesi

Pırasa mezesi, özellikle kış aylarında genellikle herkes tarafından beğeniyle tüketilen salata çeşitlerindendir. Pırasa oldukça faydalı bir sebze olup s...
Devamını Oku

Salçalı Pırasa Yemeği

Salçalı pırasa yemeği, Eğer çocuklarınızda iştah ile alakalı sıkıtı var ise salçalı pırasa yemeği inanılmaz iştah açıcı bir yemektir. Ayrıca lif içeren ...
Devamını Oku

Patatesli Pırasa Yemeği

Patatesli pırasa yemeği; Patates, patlicangiller familyasında bulunan yumruları yenen otsu bir bitkidir. Patates nişasta bakımından zengin bir bitkidir....
Devamını Oku

Kerevizli Pırasa Yemeği

Kerevizli pırasa yemeği, bazı insanlar tarafından çok sevilerek yenilen fakat bazı insanlar tarafından da hiç sevilmeyen bir yemektir. Bu aslında sebze seven...
Devamını Oku

Fırında Pırasa

Fırında pırasa, genellikle tencere yemeklerinde görmeye alışkın olduğunuz pırasayı fırında pişirmeyi denemelisiniz. Biliyorsunuz fırında pişen her yemek...
Devamını Oku

Pirinçli Pırasa Yemeği

Pirinçli pırasa yemeği, pırasa oldukça faydalı besin değeri yüksek sebzelerden biridir. Bazı insanlar tarafından pek sevilmese de bazıları ise her türlü yeme...
Devamını Oku

Yumurtalı Pırasa Kavurması

Yumurtalı Pırasa Kavurması, zengin içerikli, sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Yapımı da oldukça basittir. Tarifi ve gerekli malzemeleri şu şekildedir:...
Devamını Oku

Pırasa Kızartması

Pırasa kızarması, kış yemeklerinden biridir. Bu sebzeden yapılan yemek birçok insanın severek yediği yiyecekler arasındadır. Pırasa kızartması özellikle kış ...
Devamını Oku

Pırasa Kavurması

Pırasa kavurması, Kışın en sevdiğimiz yemeklerden biri haline gelen pırasa yemeğini artık sofranızdan eksik etmeyeceksiniz. Kahvaltı sofralarımızda baharat v...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Pırasa

Fırında Patatesli Pırasa, Patates herhalde dünyanın her yerinde günlük tüketilen bir gıdadır. Üretimi kolay olan ve ekonomik tat olan patates, tek başına yem...
Devamını Oku

Pırasa Dolması

Pırasa Dolması, bizim ülkemizde hangi çeşit olursa olsun en sevilen yemeklerin başında gelir dolmalar. Pırasa dolması da diğerleri kadar sağlıklı ve lezzetli...
Devamını Oku

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa, Pırasa günümüzde genellikle yaprakları tüketilen ve faydalı bitkilerimizin başında gelen hemen hemen her evde yapılmakta olan ...
Devamını Oku

Arnavut Böreği Pırasalı

Arnavut Böreği Pırasalı, olduğunda daha da lezzetli olur. Hamurla uğraşmayı sevenlere bu tarifi öneririz. Sağlıklı bir şeyler yapıp yemek isteyenler pırasalı...
Devamını Oku

Pırasa Yemekleri

Pırasa Yemekleri, Pırasa hemen hemen her mevsimde yetişebilen bir bitki olup. Sağlık açısından oldukça faydalı olmaktadır. Pırasanın başlangıçta kısa bir sap...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pırasa Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Pırasa
Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider
8 Aylık Bebek Pırasa Yermi
Pırasa Yemeği Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024