Pırasa

Pırasa, Kimimizin sevdiği kimimizin sevmediği bir sebze olan pırasa, insanoğlunun sebze ihtiyacını karşılamak üzere yaratılmış bir sebze olarak karşımıza çıkar. Barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde mükemmel bir sağlık deposu olan bu sebze, ülkemizde kışın üretilir ve ülkemizin her köşesinde tüketilir. Özellikle bozkır ve karasal iklimin etkin olduğu bölgelerde tüketilen bu sebze, bölgenin sebze tüketiminin büyük bölümünü oluşturur.

Pırasa sebzeler arasında üretimi ve fiyatları enflasyondan genellikle etkilenmeyen bir sebzedir. 1998 yılı verilerine göre ülkemizde yıllık üretim miktarı 312 bin ton olan bu sebze, belirli süreler öncesinde sadece kışın kullanılan bir sebze statüsündedir. Son dönemlerde ise yılın her döneminde üretilebileceği ve tüketilebileceği görülmüş ve üretim miktarı arttırılmıştır. Pırasaya talebin her geçen gün artması piyasanın talebi arz ile desteklemesi her geçen gün zorlaşsa da üretim tüm hızıyla devam etmektedir.

Ülkemizde pırasa ihracatı son dönemlerde artmaktadır. Kurutularak ihraç etme imkânına sahip olunması ihracatın artmasına vesile olmuştur. Pırasanın iklim şartlarına en uygun olan Akdeniz ve Ege bölgesinde kış boyunca hiçbir sera veya kontrol önlemlerine ihtiyacı olmadığı için ve istenildiği zaman hasada uygun olduğu için ihracatta daha çok tercih edilmesi olağandır.

Pırasa yetiştiriciliğinin yaygın olduğu kesimler Akdeniz havzasına kıyısı olan ülkelerdir.
Akdeniz iklimi pırasa için bulunmaz bir velinimettir. Dünyada ise ilk kez bu coğrafyada görülmüştür. Yapılan arkeolojik kazılarda pırasa Mısır piramitlerindeki firavun mezarlarında bulunmuştur. Günümüzdeki klasik pırasaya çok benzemesi Akdeniz ikliminin etkisinden kaynaklanır ve büyük bir evrim geçirmediği görülür.

Son dönemlerde pırasalar yetiştiricilerinin yüzünü güldürmektedir. Toprak verimliliği yüksek olan bölgelerde yazlık ve kışlık olarak çift hasat metodu ile yetiştirilebilir. Yazın yetiştirilen pırasalar yumuşak ve daha kısa ömürlü, soğuğa karşı dayanıksız ve açık yeşil renklidir. Bu pırasalarda yapraklar dik ve kısadır. Yazlık pırasalar kışlık pırasalara göre yaklaşık olarak 2 kat daha uzun formlarda yetişmektedir. Ancak çok dayanıksızdır.

Kışın yetiştirilen pırasalar daha koyu renkli ve daha uzun yapraklara sahiptir. Soğuğa karşı dayanıklı ve besin yönünden daha kalitelilerdir. Kök kısmında yetiştirilen soğan kısmı verimini kanıtlar. Boyları yazlıklara göre çok daha kısa olmasına karşın mineral ve vitaminleri daha kaliteli ve besin değerleri daha yüksektir.

Pırasanın Morfolojik Özellikleri 


Sağlık küpü pırasa yoğun bir kök yapısına sahiptir. Bu kök yapısı hasat sırasında toprağı fazlasıyla beslediği için verimi arttırır ve bir sonraki ekime toprak daha verimli olur. Pırasanın köklerinin büyük çoğunluğu toprağın derinliğinde bulunur ve hasat sırasında orada kalır. Ekim sonrası sulama işlevine göre kökleri daha derine inebilir. Pırasa hafif toprakta ve sulu yerlerde daha verimli yetişir.

Pırasanın gövdesi kök ile çiçek arasında yer alır ve yapraklarda bu çiçekli kısmın etrafında toplanmıştır. Gözde kısa ve basık bir rozet şeklinde görüntü verir. Gövdede bulunan yapraklar dışarıdan içeriye doğru yerleşir. En verimsiz yapraklar dış tarafta bulunur. Bunun nedeni ilk çıkan yaprak oluşudur ve yaşlıdır. Kışlık çeşitlerde yapraklar daha geniş ve kalın oluşur. Bazı türlerde ise bu yaprak daha dar ve ince yapıdadır. Yaprakların üzeri yıpranmaya karşı doğal mumla kaplıdır. Mum kalınlığının fazlalığı dayanıklılığı ve kaliteyi gösterir. Bu tip pırasalar daha koyu renklidir. Bu bilgiden yola çıkarak koyu renkli kışlık pırasalar daha koyu renge sahip olduğu için, daha kalın bir mum tabakasına sahiptir.

Pırasalarda çiçek yapısı orta kısmından yıldız şeklinde bir çiçeklenmeye sahiptir. Bu çiçekler bitkide kendine yer bulabilmek için kalın bir zar kısmını adeta hayata gelmek için delmek zorundadır. Çiçek kısmı derin çizgilere sahip ve içi dolu yapıya sahiptir. Çiçek zarı yırttıktan sonra büyümeye başlar. Bu büyüme taç yaprakların oluşmasıyla büyümeyi tamamlar ve renklerini kazanır. Pırasanın çiçeği genellikle beyaz ve mor renklidir. Bu çiçeğin tam olgunlaştığı durumlarda tohum oluşumu gerçekleşir ve bu tohum daha sonra hasat için kurutulmaya bırakılabilir.

Pırasa yemeklerinin lezzeti dillere pelesenk olmuştur. Bu güzel lezzetin oluşumu taktiri ilahinin bize bahşetmiş olduğu mükemmel bir ahenkle dünyaya gelmektedir. Bu mükemmellik beraberinde harika bir lezzeti de beraberinde getirmiştir. Sizde bu lezzete ulaşmak için gerekli miktarda pırasa alıp, uygun tarihlerle hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:39:54
Pırasa ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pırasa Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pırasa"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hamilelikte Pırasa

Hamilelikte pırasa, Pırasanın bir kış sebzesi olduğunu hatırladığımızda özellikle hamilelik dönemini kışın yaşayanlar çok şanslılar. Pırasa sebzesi hami...
Devamını Oku

Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider

Pırasa yemeğinin yanına ne gider, pırasa farklı şekillerde pişirilebilen bir kış sebzesidir. Ancak yemek kültürümüzde genellikle yemeklerin yanına pirin...
Devamını Oku

8 Aylık Bebek Pırasa Yermi

8 Aylık bebek pırasa yermi; bebeğinizle pırasayı tanıştırırken dikkatli olmanızda fayda vardır. Pırasada gaz yapan yiyecekler arasındadır. Eğer bebeğini...
Devamını Oku

Pırasa Yemeği Kaç Kalori?

Pırasa yemeği kaç kalori, pırasa yemeğinin kalorisi hesaplandığında, öncelikle nasıl pişirildiğine dikkat etmek gerekir. Normalde pırasa fazla kalorisi ...
Devamını Oku

Etli Pırasa Yemeği

Etli pırasa yemeği, pırasa oldukça faydalı olan sebzelerden biridir ve birçok yemeği yapılır çorbası yemeği sarması böreği olmak üzere hemen her yemekte kull...
Devamını Oku

Pırasa Mezesi

Pırasa mezesi, özellikle kış aylarında genellikle herkes tarafından beğeniyle tüketilen salata çeşitlerindendir. Pırasa oldukça faydalı bir sebze olup s...
Devamını Oku

Salçalı Pırasa Yemeği

Salçalı pırasa yemeği, Eğer çocuklarınızda iştah ile alakalı sıkıtı var ise salçalı pırasa yemeği inanılmaz iştah açıcı bir yemektir. Ayrıca lif içeren ...
Devamını Oku

Patatesli Pırasa Yemeği

Patatesli pırasa yemeği; Patates, patlicangiller familyasında bulunan yumruları yenen otsu bir bitkidir. Patates nişasta bakımından zengin bir bitkidir....
Devamını Oku

Kerevizli Pırasa Yemeği

Kerevizli pırasa yemeği, bazı insanlar tarafından çok sevilerek yenilen fakat bazı insanlar tarafından da hiç sevilmeyen bir yemektir. Bu aslında sebze seven...
Devamını Oku

Fırında Pırasa

Fırında pırasa, genellikle tencere yemeklerinde görmeye alışkın olduğunuz pırasayı fırında pişirmeyi denemelisiniz. Biliyorsunuz fırında pişen her yemek...
Devamını Oku

Pirinçli Pırasa Yemeği

Pirinçli pırasa yemeği, pırasa oldukça faydalı besin değeri yüksek sebzelerden biridir. Bazı insanlar tarafından pek sevilmese de bazıları ise her türlü yeme...
Devamını Oku

Yumurtalı Pırasa Kavurması

Yumurtalı Pırasa Kavurması, zengin içerikli, sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Yapımı da oldukça basittir. Tarifi ve gerekli malzemeleri şu şekildedir:...
Devamını Oku

Pırasa Kızartması

Pırasa kızarması, kış yemeklerinden biridir. Bu sebzeden yapılan yemek birçok insanın severek yediği yiyecekler arasındadır. Pırasa kızartması özellikle kış ...
Devamını Oku

Pırasa Kavurması

Pırasa kavurması, Kışın en sevdiğimiz yemeklerden biri haline gelen pırasa yemeğini artık sofranızdan eksik etmeyeceksiniz. Kahvaltı sofralarımızda baharat v...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Pırasa

Fırında Patatesli Pırasa, Patates herhalde dünyanın her yerinde günlük tüketilen bir gıdadır. Üretimi kolay olan ve ekonomik tat olan patates, tek başına yem...
Devamını Oku

Pırasa Dolması

Pırasa Dolması, bizim ülkemizde hangi çeşit olursa olsun en sevilen yemeklerin başında gelir dolmalar. Pırasa dolması da diğerleri kadar sağlıklı ve lezzetli...
Devamını Oku

Arnavut Böreği Pırasalı

Arnavut Böreği Pırasalı, olduğunda daha da lezzetli olur. Hamurla uğraşmayı sevenlere bu tarifi öneririz. Sağlıklı bir şeyler yapıp yemek isteyenler pırasalı...
Devamını Oku

Pırasalı Börek

Pırasalı börek, 4 mevsim kolayca bulacağınız bir sebzedir. Soğan ve sarımsak familyasındandır. Tarihi bakımından bin yıllar öncesine dayanmaktadır. Özel...
Devamını Oku

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa, Pırasa günümüzde genellikle yaprakları tüketilen ve faydalı bitkilerimizin başında gelen hemen hemen her evde yapılmakta olan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pırasa Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Pırasa
Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider
8 Aylık Bebek Pırasa Yermi
Pırasa Yemeği Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024