Pırasa Yemekleri, Pırasa hemen hemen her mevsimde yetişebilen bir bitki olup. Sağlık açısından oldukça faydalı olmaktadır. Pırasanın başlangıçta kısa bir sapı olmakla beraber ister pişirilerek ister çiğ olarak tüketilmektedir. Yaprakları şerit şeklinde ve uzun olup, toprak üstünde gelişmektedir. Pırasalar birçok evlerde kullanılan fakat damak tadı farklı olduğu için farklı şekillerde pişirilen bir bitki türüdür.
Bazen sulu bazen pilav bazen de açma tarzı yemeklerin içine koyularak lezzet ortaya çıkmaktadır. Özellikle kışın yapılan pırasa yemekleri bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişilerin grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan korunmasını sağlamaktadır. Örneğin ilk olarak sabah veya akşam fark etmeden tüketilebilen pırasalı kapalı pide tarifini vereceğim.
- Yarım paket yaş maya
- 1 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 4 su bardağına yakın un kullanılmaktadır.
İçerisine kullanılan malzemeler ise
- 15 tane pırasa yaprağı
- 1 küçük boy soğan
- 1 orta boy domates, 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz isteğe bağlı artırılabilir
- Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
- 2 çay kaşığı pul biber kullanılır.
- Üstüne kullanılan ise; 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı salça kullanılır.
Pırasa Yemekleri Nasıl Yapılır?
İse şöyledir: İlk olarak hamur yoğrulacak kabın içerisine mayayı, yoğurdu, sıvı yağı ve şeker koyulur.
Üstüne el yakmayacak kadar ılık olan suyu ekleyin ve elimizle şeker ile maya eriyene kadar karıştırın. Üstüne biraz un koyduktan sonra tuzunu da atarak ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur olana kadar un eklenerek yoğurulur. Sonra 30-45 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Soğanları, pırasaları, domatesleri küçük küçük doğradıktan sonra tavaya sıvı yağı koyun ve biraz kızdırdıktan sonra üzerine soğanları koyup öldükten sonra salçayı da koyup birazcık kavurun. Sonra pırasaları koyun ve rengi dönene kadar kavurun. Üstüne domatesleri, pul biberi ve tuzu da attıktan sonra kıvamına gelene kadar pişiriyoruz ve daha sonra soğuması için bir köşeye koyulur. Hamur hazır olduktan sonra istediğimiz büyüklüklere bölünerek hafif unlanmış zeminde açılır. İçerisine pırasalı harcımızdan ekleyerek parmak uçlarımızla iyice kapatalım. Yağlı tepsiye koyarak üzerine salça ve yoğurt karışımı sürülerek fırına sürülür. Sıcak ikram edilir.
Pırasa yemekleri hakkında birçok yemek tarifleri olmaktadır fakat kadınlar için en önemlisi basit ve pratik olanı en güzeli olmaktadır. Akşam yemeğiniz hazır mı değil size en basit tarif pırasalı makarna olmaktadır.
Pırasa Yemekleri Malzemeleri
- 1 paket makarna
- 2 adet ince pırasa
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı sıvı yağı
- 1 çay kaşığı tuz kullanılmaktadır
- Sosu için kullanılan malzemeler ise; 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta kullanılmaktadır.
Pırasa Yemekleri Nasıl Yapılır?
Pırasalar ince ince kıyılır, sıvı yağ da yumuşayana kadar kavrulur, tabi bu arada da makarnayı hazırlamak için haşlanmalıdır. Tereyağı eklenerek iyice karıştırılır, pırasa katılır ve biraz daha karıştırılır. Makarna bir kaba koyularak bir taraftan da un ve tereyağı kavrulur. Süt ve tuz eklenir, kıvam alana kadar pişirilir. Ocak kapatılır ocaktan alınan pırasa hafif soğuduktan sonra yumurta kırılır. İyice karıştırıldıktan sonra makarnanın üzerine eklenir. Fırına atılır ve kızarana kadar pişirilir.