Pırasa Graten

Pırasa Graten, Sapları kadar yaprakları da önemli olan pırasa sebzesi, ülkemizde genellikle kışın tüketilmekle birlikte, yılın her mevsiminde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ve birçok ülkede çoğunlukla pişmiş olarak tüketilmekle birlikte; bazı ülkelerde salata, hamburger veya taco içinde, soğuk ve çiğ olarak yenmektedir.

Graten ya da gratine etmek yemeğin tamamının üzerine rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri, ekmek içi ya da ekmek içiyle karıştırılmış fındık, badem veya ceviz serpilerek fırınlanması ve üzerinde kahverengi-kırmızımsı renkte ve çıtırımsı bir kabuk oluşturulmasıdır.
Bu işlemlere ek olarak beşamel sos veya morney sos gibi karışımlar da gratine etmek için tercih edilmektedir. Balık, et ve sebze içeren birçok yemek gratine edilebilmektedir. Bu işlemde fırında pişirilecek yemeğin pişme süresi, yemeğin üzerinin renk almasıyla eş zamanlı olmalıdır. Bu nedenle bu tarzda hazırlanacak yemeklerin bir ön pişirmenin ardından gratine edilmesi şarttır. Ayrıca yemeğin fırınlandığı kap aynı zamanda servis kabı olacağından, gratine kaplarının ısıya dayanıklı olduğu kadar, sunuma uygun şıklıkta olması da gerekmektedir.

Burada içeriklerine göre iki farklı Pırasa Graten tarifine yer verilecektir.

1. Pırasa Graten Tarifi (Kıymalı)

  • 1/2 kg pırasa
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 100 gram az yağlı kıyma
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (Veya sıvı yağ)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1,5 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 bardak süt
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
Ön hazırlık olarak pırasalar bol suda yeşil yapraklar arasında toprak kalıntıları kalmamasına özen gösterilerek iyice yıkanır.
Süzülmesi beklendikten sonra yaklaşık 1-2 cm uzunluğunda doğranır. Yapışmaz tavada hafifçe sotelenir. Diğer yandan soğan ince ince doğranır ve yağla birlikte pembeleşene kadar kavrulur. Ardından kıyma, tuz ve karabiber de eklenip, kıymanın rengi dönünceye kadar çevrilir. Bir kâsede salçanın üstüne biraz ılık su eklenip akışkanlaştırılır ve tavadaki kıymalı karışıma eklenir. Tavada 2 dakika kadar daha kavrulup, iyice karıştırıldıktan sonra ateşten alınır. Gratine edilecek fırın kabı yağlanıp önceden sotelenen pırasalar kaba konur. Biraz tuz serpilip, soğanlı ve kıymalı karışım pırasanın üstüne yayılır. Kalan tereyağı eritilerek, un eklenir ve rengi dönene dek kavrulur. Azar azar süt eklenerek çırpıcıyla iyice karıştırılarak beşamel sos yapılır. Fırın kabının en üstüne bu sos dökülür ve rendelenmiş peynir de serpilerek, önceden ısıtılan fırına verilir. Yaklaşık 180-190 derecede üzeri nar gibi oluncaya kadar pişirilir (Gratine edilir). Sıcak olarak servis edilmesi gerektiğinden fırınlama işlemi yemek saatine yakın yapılmalıdır.

1. Pırasa Graten Tarifi (Tamemen Sebze İçerikli)

  • 1/2 kg pırasa
  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ (Veya tereyağı)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı krema
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Temizlenen ve yıkanan pırasalar verev şekilde kesilerek hazırlanır. Patatesler soyularak kısa çubuklar halinde ince ince doğranır. Yıkanmış havuç irice rendelenir. Tüm sebzeler bir tencereye alınıp biraz tuz ve 1 su bardağı su eklenerek haşlanır. Yukarıdaki tarifteki gibi beşamel sos yapılır. Fırın kabına haşlanmış sebzeler alınır. Bir kâsede kremaya tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Bu karışım sebzelerin üzerine gezdirilir. Beşamel sosda en üste yayılarak önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve kızarana dek fırında tutulup, sıcak olarak servis edilir.
20.01.2024 04:44:36
Pırasa Graten ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pırasa Graten Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pırasa Graten"
Pırasa sebzesini çok severim. Yemek olarakda hiçbir çeşidini yememezlik etmem. Bu yemek tarifide tam benim damak tadima göre kış gelsede yapıp yesem.
Nursen . 27.08.2018

Hamilelikte Pırasa

Hamilelikte pırasa, Pırasanın bir kış sebzesi olduğunu hatırladığımızda özellikle hamilelik dönemini kışın yaşayanlar çok şanslılar. Pırasa sebzesi hami...
Devamını Oku

Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider

Pırasa yemeğinin yanına ne gider, pırasa farklı şekillerde pişirilebilen bir kış sebzesidir. Ancak yemek kültürümüzde genellikle yemeklerin yanına pirin...
Devamını Oku

8 Aylık Bebek Pırasa Yermi

8 Aylık bebek pırasa yermi; bebeğinizle pırasayı tanıştırırken dikkatli olmanızda fayda vardır. Pırasada gaz yapan yiyecekler arasındadır. Eğer bebeğini...
Devamını Oku

Pırasa Yemeği Kaç Kalori?

Pırasa yemeği kaç kalori, pırasa yemeğinin kalorisi hesaplandığında, öncelikle nasıl pişirildiğine dikkat etmek gerekir. Normalde pırasa fazla kalorisi ...
Devamını Oku

Etli Pırasa Yemeği

Etli pırasa yemeği, pırasa oldukça faydalı olan sebzelerden biridir ve birçok yemeği yapılır çorbası yemeği sarması böreği olmak üzere hemen her yemekte kull...
Devamını Oku

Pırasa Mezesi

Pırasa mezesi, özellikle kış aylarında genellikle herkes tarafından beğeniyle tüketilen salata çeşitlerindendir. Pırasa oldukça faydalı bir sebze olup s...
Devamını Oku

Salçalı Pırasa Yemeği

Salçalı pırasa yemeği, Eğer çocuklarınızda iştah ile alakalı sıkıtı var ise salçalı pırasa yemeği inanılmaz iştah açıcı bir yemektir. Ayrıca lif içeren ...
Devamını Oku

Patatesli Pırasa Yemeği

Patatesli pırasa yemeği; Patates, patlicangiller familyasında bulunan yumruları yenen otsu bir bitkidir. Patates nişasta bakımından zengin bir bitkidir....
Devamını Oku

Kerevizli Pırasa Yemeği

Kerevizli pırasa yemeği, bazı insanlar tarafından çok sevilerek yenilen fakat bazı insanlar tarafından da hiç sevilmeyen bir yemektir. Bu aslında sebze seven...
Devamını Oku

Fırında Pırasa

Fırında pırasa, genellikle tencere yemeklerinde görmeye alışkın olduğunuz pırasayı fırında pişirmeyi denemelisiniz. Biliyorsunuz fırında pişen her yemek...
Devamını Oku

Pirinçli Pırasa Yemeği

Pirinçli pırasa yemeği, pırasa oldukça faydalı besin değeri yüksek sebzelerden biridir. Bazı insanlar tarafından pek sevilmese de bazıları ise her türlü yeme...
Devamını Oku

Yumurtalı Pırasa Kavurması

Yumurtalı Pırasa Kavurması, zengin içerikli, sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Yapımı da oldukça basittir. Tarifi ve gerekli malzemeleri şu şekildedir:...
Devamını Oku

Pırasa Kızartması

Pırasa kızarması, kış yemeklerinden biridir. Bu sebzeden yapılan yemek birçok insanın severek yediği yiyecekler arasındadır. Pırasa kızartması özellikle kış ...
Devamını Oku

Pırasa Kavurması

Pırasa kavurması, Kışın en sevdiğimiz yemeklerden biri haline gelen pırasa yemeğini artık sofranızdan eksik etmeyeceksiniz. Kahvaltı sofralarımızda baharat v...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Pırasa

Fırında Patatesli Pırasa, Patates herhalde dünyanın her yerinde günlük tüketilen bir gıdadır. Üretimi kolay olan ve ekonomik tat olan patates, tek başına yem...
Devamını Oku

Pırasa Dolması

Pırasa Dolması, bizim ülkemizde hangi çeşit olursa olsun en sevilen yemeklerin başında gelir dolmalar. Pırasa dolması da diğerleri kadar sağlıklı ve lezzetli...
Devamını Oku

Arnavut Böreği Pırasalı

Arnavut Böreği Pırasalı, olduğunda daha da lezzetli olur. Hamurla uğraşmayı sevenlere bu tarifi öneririz. Sağlıklı bir şeyler yapıp yemek isteyenler pırasalı...
Devamını Oku

Pırasalı Börek

Pırasalı börek, 4 mevsim kolayca bulacağınız bir sebzedir. Soğan ve sarımsak familyasındandır. Tarihi bakımından bin yıllar öncesine dayanmaktadır. Özel...
Devamını Oku

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa, Pırasa günümüzde genellikle yaprakları tüketilen ve faydalı bitkilerimizin başında gelen hemen hemen her evde yapılmakta olan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pırasa Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Pırasa
Pırasa Yemeğinin Yanına Ne Gider
8 Aylık Bebek Pırasa Yermi
Pırasa Yemeği Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024