{ "title": "Pırasalı Börek", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/pirasali-borek.jpg", "date": "20.01.2024 14:51:31", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Pırasalı börek, 4 mevsim kolayca bulacağınız bir sebzedir. Soğan ve sarımsak familyasındandır. Tarihi bakımından bin yıllar öncesine dayanmaktadır. Özellikle damar sertliği ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Pırasanın kullanım şekilleri, her ülkeye göre değişmektedir. Pırasa bazı ülkelerde sadece salata için kullanılmış olsa da ülkemizde birçok pırasa yemeği yapılmaktadır. Çoğu insan pırasa yemeğini sevmediğinden tüketmez. Fakat çok sağlıklı olacağından uzmanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. Pırasa tam bir vitamin deposu olmaktadır. A-C-K ve B6 vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. Diyet yapan insanların listesinde mutlaka pırasa verilmektedir. Antioksidan özelliği olacağı gibi, göz ve kemik sağlığına çok iyi gelmektedir. Ülkemizde genellikle sulu yemeği yapılıyor olsa bile, sıklıkla böreklerde de pırasa kullanılmaktadır. Pırasa bütün börek içlerine yakışacaktır.

Pırasalı börek malzemeler:
Hamuru için
Arası ve üzeri için sosu
İç harcı için
Üzeri için
Pırasalı börek nasıl yapılır?

Hamurun yoğurulması

Derin bir kabın içerisine unu eleyip koyuyoruz. Üzerine kabartma tozunu, un ve şeker de eklenerek karıştırılır. Ortasında bir çukur oluşturup, 1 tane yumurtayı kırıyoruz. Üzerine 1 su bardağı ılık sütü ekliyoruz. 1 çay bardağı zeytinyağını da koyup, yoğurmaya başlıyoruz. Azar azar ılık su ilave ederek yoğuruyoruz. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulması gerekmektedir. Hamur artık ele yapışmadığı zaman hamurumuz olmuş demektir. 1 saat boyunca hamurun dinlenmesi gerekmektedir.

İç harcının yapılması

Pırasanın küçük doğranması gerekmektedir. Doğranan pırasaları tuzlu suyun içerisinde 10 dakika kadar orta ateşte pişirmek gerekmektedir. Aksi takdirde, böreğin içerisinde çiğ konulduğunda suyunu salacağından böreklerin içi tam pişmeyecektir. 10 dakika haşladıktan sonra suyu süzülür ve soğuduğunda elimize alarak pırasaların suyunun sıkılması gerekmektedir. Bir kabın içerisine kaşar peyniri rendelenir. 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası üzerine eklenir. 1 çay bardağı zeytinyağını koyup kırmızıbiber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz da eklenerek yoğurulur.

Sos nasıl yapılır?

Bir kabın içerisine, 2 tane yumurta kırılır ve çırpılmaya başlanır. Çırparken kaşık yerine çatal kullanmak daha iyi olacaktır. 3 yemek kaşığı yoğurt konulup çırpılmaya devam edilir. 1 çay bardağı süt ve zeytinyağı da eklenerek iyice çırpılması gerekmektedir.

Böreğin yapılması

1 saat boyunca dinlenmiş olan hamurlar 6 eşit parçaya bölünür ve yuvarlanır. 1 tane hamur alınarak unlanmış olan temiz ve düz zemine konularak merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açılır. Hamurun yırtılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha önceden yağlanmış olan tepsinin içerisine açmış olduğumuz hamur açılır. Üzerine 6-7 kaşık yapmış olduğumuz sostan dökerek ikinci hamur açılır ve aynı şekilde tepsiye hamurun üzerine konulur. Tekrar sos alınarak hamurun üzerine dökülerek hamurun üzerine yayılır. 3. Hamur açıldığında üzerine sos yerine yapmış olduğumuz iç harcı dökerek hamurun üzerine eşit miktarda yayılır.

Geri kalan 3 hamurda teker teker açılır. Aralarına bol miktarda sos sürülür. En son hamurda açılarak 6 hamur konulduğunda üzeri için bir kabın içerisinde yoğurt çırpılır ve yumurta kırılır. Bunu yapmamızdaki amaç, pişen böreğimizin üst kısmındaki hamurun kızarması ve çok güzel bir görünümün olmasını sağlamaktır. Hamurun üzerine de sosu sürdükten sonra isteğe göre susam ya da çörek otu koyup buzdolabında en az 1 saat boyunca dinlenmesini bekleyin. Buzdolabından çıkarmış olduğunuz böreğinizi eşit miktarda kesin. Daha önceden 200 derece ısıtmış olduğunuz fırının içerisine koyup, 35-40 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişin.

Afiyet olsun.
" } ] }