{ "title": "Pırasa Tarifi", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/pirasa-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 11:54:22", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Pırasa tarifi, yılın 4 mevsimi bulabileceğiniz özellikle kış aylarında yemeği, böreği yapılan bir sebze çeşidi olmaktadır. Uykuyu kolaylaştırdığından ve sakinleştirici etkisi olduğundan uzmanlar tarafından yenmesi gerektiği söylenmektedir. İsterseniz yemeğini yapabileceğiniz gibi, salata olarak da yapabilirsiniz. Pırasa soğangiller familyasından olmaktadır. Diyet yapan insanların sağlıklı olarak zayıflamak istediklerinde zeytinyağlı pırasa yaparak sağlıklı zayıflayacaklardır. Hipertansiyon hastalarının tansiyonlarını kontrol altına alabilmek ve kan damarlarının akışının normal olabilmesi için mutlaka pırasa tüketmelisiniz. Omur ilik sinirlerinin güçlenmesini sağlayacaktır. Damar sağlığına karşı da çok iyi geldiği bilinmektedir. Pırasa yemeğini bazı insanlar yemez. Eğer yemekte zorlananlar için, soğuk olarak ve üzerine bol limon sıkıldığında kolayca yiyebilirler. Ayrıca iyi pişmiş olması gerekmektedir. Pırasadan birçok yemek yapabilirsiniz. Pırasalı kek, pırasalı her türlü börek, pırasa salatası, pırasa pilav, pırasa dolması gibi birçok yemek çeşidi bulunmaktadır.

Pırasa yemeği malzemeleri
Pırasa yemeği nasıl yapılır?

Pırasalar toprakta yetişmesinden dolayı satın alındığı zaman çok iyi temiz yıkanması gerekmektedir. Bu pırasaları yarım parmak uzunluğunda doğrayın. Havuçların dış taraflarını soyup yuvarlak yuvarlak doğruyoruz. Domatesleri de aynı şekilde kabuklarını soyduktan sonra küp-küp doğruyoruz. Derin bir tencerenin içerisine zeytinyağını koyup kızdırıyoruz. Yağın üzerine koyup rengi değişinceye kadar kavuruyoruz. Doğramış olduğumuz havuçları koyup biraz daha karıştırıyoruz. Biber salçası ve domates salçasını hafif sulandırdıktan sonra üzerine döküyoruz. Doğramış olduğumuz domatesleri de ekliyoruz. Orta ateşte tahta kaşıkla karıştırıyoruz. En son doğramış olduğumuz pırasaları da koyup, biraz daha karıştırıyoruz. 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip 5 dakika daha pişiriyoruz. En son pirinç eklenir. Üzerine 1 bardak daha sıcak su eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar orta ateş içerisinde pişirilir. Pirinçler yumuşayınca tuzu eklenerek, ocağın altı kapatılır.

Eğer zeytinyağlı yapmak istiyorsanız aynı tarifi uygulayıp, sadece içerisine kırmızı et koymamalısınız. Zeytinyağlı yemeklere 1 çay kaşığı şeker koyarsanız daha lezzetli olacaktır. Ayrıca damak tadınıza uygun olacak olan baharatları da koymanız gerekmektedir." } ] }