Pırasa mezesi, özellikle kış aylarında genellikle herkes tarafından beğeniyle tüketilen salata çeşitlerindendir. Pırasa oldukça faydalı bir sebze olup soğangillerdendir. Pırasa ile yapılacak o kadar çok yemek ve börek çeşidi vardır ki bunlardan bazıları pırasalı börek, pırasalı sebze çorbası, pırasa mücveri ve benzeri olarak sayılabilir. Özellikle sofralarınızı salata ve mezeler ile donatmayı sevenlerden iseniz sizlerle pırasa mezesi tarifi paylaşmak istiyorum. Bu tarifin hem yapımı çok kolay hem de çok sağlıklıdır. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdiden herkese kolay gelsin.
Yoğurtlu pırasa mezesi için gerekli malzemeler
1 kilo ince dal pırasa,
1 adet küçük boy havuç,
750 gr. Kaymaklı yoğurt,
1 çorba kaşığı mayonez,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Birkaç dal taze nane,
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz,
Yeteri kadar tuz,
Arzu edenler için pul biber
Yoğurtlu pırasa mezesi nasıl yapılır?
Pırasaların beyaz kısımlarını ince ince doğrayın ve tuz ilave ederek zeytinyağında kısık ateşte iyice soteleyin. Tuz pırasaların daha çabuk ölmesini sağlayacağından tuzunu da ilave edin. Pırasaların pişmesine yakın rendenin iri kısmı ile rendelenmiş havucu üzerine ilave edin ve birlikte biraz daha kavurun. Eğer tercih ederseniz ocağı kapatır kapatmaz baharatları da ilave edebilirsiniz. Bir kenarda yoğurt ve mayonezi kaşıkla karıştırın. Mikser kullanırsanız yoğurt sulanır. Üzerine taze nane yaprağını da doğrayın ve en son tuzunu ekleyin. Kavrulan sebzeleri servis tabağına boşaltın ve iyice soğuduğundan emin olun. Eğer yoğurdu sıcak dökerseniz yoğurt ekşir ve cıvık bir hal alabilir. Bu nedenle soğuduktan sonra üzerine yoğurdu dökün. En son olarak üzerini iri ceviz taneleri ile süsleyin. Arzu ederseniz yoğurtlu pırasa mezesinin üzerini birazda zeytinyağı ve dereotu ile renklendirebilirsiniz. Yaklaşık 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.