{ "title": "Pırasa Graten", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/pirasa-grateb.jpg", "date": "20.01.2024 04:44:36", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Pırasa Graten, Sapları kadar yaprakları da önemli olan pırasa sebzesi, ülkemizde genellikle kışın tüketilmekle birlikte, yılın her mevsiminde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ve birçok ülkede çoğunlukla pişmiş olarak tüketilmekle birlikte; bazı ülkelerde salata, hamburger veya taco içinde, soğuk ve çiğ olarak yenmektedir.

Graten ya da gratine etmek yemeğin tamamının üzerine rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri, ekmek içi ya da ekmek içiyle karıştırılmış fındık, badem veya ceviz serpilerek fırınlanması ve üzerinde kahverengi-kırmızımsı renkte ve çıtırımsı bir kabuk oluşturulmasıdır. Bu işlemlere ek olarak beşamel sos veya morney sos gibi karışımlar da gratine etmek için tercih edilmektedir. Balık, et ve sebze içeren birçok yemek gratine edilebilmektedir. Bu işlemde fırında pişirilecek yemeğin pişme süresi, yemeğin üzerinin renk almasıyla eş zamanlı olmalıdır. Bu nedenle bu tarzda hazırlanacak yemeklerin bir ön pişirmenin ardından gratine edilmesi şarttır. Ayrıca yemeğin fırınlandığı kap aynı zamanda servis kabı olacağından, gratine kaplarının ısıya dayanıklı olduğu kadar, sunuma uygun şıklıkta olması da gerekmektedir.

Burada içeriklerine göre iki farklı Pırasa Graten tarifine yer verilecektir.

1. Pırasa Graten Tarifi (Kıymalı)
Ön hazırlık olarak pırasalar bol suda yeşil yapraklar arasında toprak kalıntıları kalmamasına özen gösterilerek iyice yıkanır. Süzülmesi beklendikten sonra yaklaşık 1-2 cm uzunluğunda doğranır. Yapışmaz tavada hafifçe sotelenir. Diğer yandan soğan ince ince doğranır ve yağla birlikte pembeleşene kadar kavrulur. Ardından kıyma, tuz ve karabiber de eklenip, kıymanın rengi dönünceye kadar çevrilir. Bir kâsede salçanın üstüne biraz ılık su eklenip akışkanlaştırılır ve tavadaki kıymalı karışıma eklenir. Tavada 2 dakika kadar daha kavrulup, iyice karıştırıldıktan sonra ateşten alınır. Gratine edilecek fırın kabı yağlanıp önceden sotelenen pırasalar kaba konur. Biraz tuz serpilip, soğanlı ve kıymalı karışım pırasanın üstüne yayılır. Kalan tereyağı eritilerek, un eklenir ve rengi dönene dek kavrulur. Azar azar süt eklenerek çırpıcıyla iyice karıştırılarak beşamel sos yapılır. Fırın kabının en üstüne bu sos dökülür ve rendelenmiş peynir de serpilerek, önceden ısıtılan fırına verilir. Yaklaşık 180-190 derecede üzeri nar gibi oluncaya kadar pişirilir (Gratine edilir). Sıcak olarak servis edilmesi gerektiğinden fırınlama işlemi yemek saatine yakın yapılmalıdır.

1. Pırasa Graten Tarifi (Tamemen Sebze İçerikli)
Temizlenen ve yıkanan pırasalar verev şekilde kesilerek hazırlanır. Patatesler soyularak kısa çubuklar halinde ince ince doğranır. Yıkanmış havuç irice rendelenir. Tüm sebzeler bir tencereye alınıp biraz tuz ve 1 su bardağı su eklenerek haşlanır. Yukarıdaki tarifteki gibi beşamel sos yapılır. Fırın kabına haşlanmış sebzeler alınır. Bir kâsede kremaya tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Bu karışım sebzelerin üzerine gezdirilir. Beşamel sosda en üste yayılarak önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir ve kızarana dek fırında tutulup, sıcak olarak servis edilir.
" } ] }