{ "title": "Pırasa Böreği", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/pirasa-boregi.JPG", "date": "20.01.2024 00:43:43", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "
Pırasa böreği, soğan ve sarımsak ailesinde bir sebzedir. Pırasa yılın her mevsimine yetişen bir sebze olmasına rağmen bahar aylarında tüketilir. Birçok insanın sevmediği pırasanın birçok faydası vardır. Özellikle diyetisyenlerin listesinde ilk sıra da alır. 1 adet pırasa da 50 kalori bulunmakta. Pırasa sindirim sistemini düzenleyen bir sebzedir. Lif bakımında oldukça zengin olan pırasa içerisinde A, C, K ve B6 vitaminleri oldukça çok barındıran bir sebzedir. Pırasanın bir tek zararı vardır o da oldukça yüksek değerde sodyum bulundurmasıdır. Sodyum oranına dikkat ediyorsanız pırasa tüketime dikkat ediniz. Bu kadar çok pırasanın faydalarında bahsetmişken afiyetle yiyebileceğiniz bir pırasa börek tarifi verelim.

Pırasa Böreği Malzemeleri (8 Kişilik)
Pırasa Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak pırasalar ayıklanıp temiz bir şekilde yıkandıktan sonra ince bir şekilde doğranır. Daha sonra bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağı koyup pırasaları ekleyip kavurmaya başlayın. Pırasalar biraz yumuşadıktan sonra salça ve tuzu ilave edip yaklaşık 4-5 dakika kadar daha kavurun daha sonra 1 fincan suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın. Sıra geldi pırasa böreğinin sosunu hazırlamaya. Derin bir kabın içine yumurta, sıvı yağ, süt ilave ederek karışımı bir çırpma teli ile yaklaşık 2-3 dakika çırpıyoruz. Pırasa karışımını ocaktan indirdikten sonra 5 dakika dinlendirmeye bırakıyoruz.

1 adet yufkayı ortadan ikiye keserek üzerine hazırladığımız sosu bir fırça yardımı ile sürüyoruz. Daha sonra pırasalı harcı yufkanın uzun kısmına koyarak sarmaya başlanır. Uzun bir şekilde sardıktan sonra yufkayı kendi etrafında sarmaya başlayın sardıktan sonra biraz gül şekline benzeyecek. Yağlanmış olan fırın tepsisine pırasa böreğini diziyoruz. Diğer bütün yufkalara da aynı işlemi yapın. Bir kâseye yumurtanın sarısını kırın ve çırpın daha sonra bir fırça yardımı ile böreklerin üzerine sürün daha önce 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra iste bağlı sunum yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }