{ "title": "Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/oktay-usta-zeytinyagli-pirasa.jpg", "date": "19.01.2024 17:27:31", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa, Pırasa günümüzde genellikle yaprakları tüketilen ve faydalı bitkilerimizin başında gelen hemen hemen her evde yapılmakta olan yemek çeşidi de olmaktadır. Hemen hemen her mevsimde yetişebilen pırasa çiğ ve pişirilerek tüketilebilmektedir. Özellikle diyet programlarında sık tavsiye edilen yemeklerden biri olmaktadır zeytinyağlı pırasa. Pırasanın başlangıçta kısa bir sapı olmaktadır, ancak çiçek açtığında genişler ve dallanır ve karahindibalara benzeyen birçok çiçek başı çıkmaktadır, ancak daha kısa olarak çıkmaktadır. Zeytinyağlı pırasanın vücuda oldukça faydaları vardır. Örneğin kan damarları dizilimi için koruma sağlar, hipertansiyon riskinin azaltılmasını sağlar, böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve zayıflamada bire bir ilaç gibidir. Ayrıca vücudu ve kanı temizler astım, egzama, romatizma ve damar sertliğine karşı faydalı olmaktadır.

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa Tarifi 1

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa Malzemeleri
Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır?

Pırasalar seçilir ve iyice yıkanır. 3-4 cm boyunda kesilir, tencereye yağ, pırasalar, dörde bölünüp ince ince doğranmış havuçlar koyulur. 10 dakika boyunca pişirilir. Ardından birkaç defa sudan geçirdiğiniz pirinci ilave ettikten sonra 1-2 defa karıştırın. Tuzu ilave edin ve 2 su bardağı sıcak su, şeker ve 1/2 limonun suyu ilave edilip pişmeye bırakın. Son olarak suyu çekip pişince ocağınızı kapatın. Soğuduktan sonra servis yapılır. İsteğe bağlı olarak pırasa pişirilirken biber salçası da eklenebilir.

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa Tarifi 2

Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa Malzemeleri
Oktay Usta Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır?

İlk olarak pirinçleri soğuk bir suda yıkayıp süzülmeye bıraktıktan sonra bir köşeye bırakılır, pırasanın yeşil yapraklarını ayırıp atılır, üst kabuğunu da soğan şeklinde soyduktan sonra, yıkayıp iki parmak kalınlığında kesilmelidir. Sonrasında havuçları bıçak yardımı ile kazıyıp pırasa büyüklüğünde kesilmelidir. Zeytinyağını tencerede ısıtın ve önce havuçları sonra pırasaları yağa ekleyip tencerenin ağzını kapatın. Orta ateşte 10 dakika kendiliğinden kavrulsunlar. Bu sırada suyu, şekeri, tuzu, unu ve limon suyunu bir kapta karıştırıp iyice çırpalım ve bu karışımı pırasaların üzerine ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Pırasalar ve havuçlar yumuşamaya başladığı zaman, önceden yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri pırasayla birleştirin. Pirinçler iyice pişene kadar yemeği kaynatın. Daha sonra oda piştikten sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Servise hazır hale gelir ve ikram edilebilir.
" } ] }