Mısır unlu pırasa böreği, Trabzon yöresine özel bir börek olmakla birlikte birçok yörede de zevkle tüketilen bir börek çeşididir. Pırasanın pazar tezgâhlarında yerini almaya başladığı bu günlerde çay saatlerinde lezzetli bir ikram olarak sunulabileceği gibi, kimi zamanda başlı başına bir öğün olarak tüketilebilir. Sebze sevenlerin ve hatta vejetaryenların zevkle tüketebileceği bu börek aynı zamanda gluten hassasiyeti olan kişiler için keyifli bir alternatiftir. Pırasa yemeyi sevmeyen çocukların bile zevkle tüketeceği bir börek çeşididir.
Mısır unlu pırasa böreği malzemeleri
600 gr /700 gr pırasa
1/2 kg mısır unu
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
100 gr rendelenmiş böreklik peynir
1.5 su bardağı sıvı yağ
1.5 cay kaşığı karbonat
2 damla limon suyu
1 tatlı kaşığı pul biber (Arzuya göre)
1 tatlı kaşığı karabiber (Arzuya göre)
1 tatlı kasığı tuz
1/2 su bardağı sıvı yağ (Tepsiyi yağlamak ve üzeri için)
Mısır unlu pırasa böreği nasıl yapılır?
Pırasalarımızı ayıklayıp yıkadıktan sonra 3 ya da 4 cm kalınlığında doğrayalım, sıcak suda 15 dakika kadar haşlayalım ve ardından süzgeçte soğumaya bırakalım. Hamuru hazırlamak için süt, yoğurt, yumurta ve yağı karıştırma kabımızda karıştırıp azar azar mısır unu ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Karbonatı 2 damla limon suyu ile kabartalım ve hamur karışımımıza ekleyelim. Rendelenmiş peyniri ekleyelim. Daha sonra pırasaları ve arzuya göre pul biberi ve karabiberi tüm malzeme ile karıştırarak, katı olmayan bir kıvam elde edelim. Böreğimizi pişireceğimiz tepsiyi yağlayalım. Hazırladığımız karışımı tepsiye dökelim ve üzerini spatula yardımıyla düzleştirelim. Kalan yağı da üzerine gezdirdikten sonra fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım ve 50 dakika önce alt, sonra alt ve üst beraber olarak pişirelim. Mısır unlu pırasa böreği hazır.