{ "title": "Kolay Pırasa Böreği", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/kolay-pirasa-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 21:02:46", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kolay pırasa böreği, sabah kahvaltılarında bile tercih edilen bir börek çeşididir. Pırasa sevmeyenlerin dahi farklı bulacağı bu tarif, hazır yufka ile gayet pratik ve kolaydır. Pırasa pek çok kişi için aranılan bir yiyecek olmasa da tüketilmesi gereken bir sebzedir. Sebze severler, soğan ve havuç katarak iç harcı zenginleştirebilirler. Hazır yufka ile kolayca yapılan pırasa böreği tercihe göre gül, sigara, bohça gibi şekillerde sarılabilir.

Pırasalı börek için gerekli malzemeler: (6 kişilik)
Pırasalı börek nasıl yapılır?

İç harç için: Kıyma sıvıyağda kavrulur. Üzerine ince ince kıyılmış pırasa eklenir ve pırasalar yumuşayana kadar kavrulmaya devam edilir. Karabiber, tuz ve pul biberi de eklenip ılımaya bırakılır.

Yufkaları ıslatmak için: bir adet yumurta çukur bir kapın içine kırılır. Diğer yumurtanın sarı ayrı kaba alıp kalan beyazı harcın içine dahil edilir. Yumurtaya süt ve sıvıyağ eklenip iyice karıştırılır.

1adet yufka düz bir zemin üzerine serilip üzerine yumurtalı karışımdan sürülür ve tam ortadan iyiye bölünür. Yufkaların kalın tarafına pırasalı harçtan konulup rulo yapılır. Yağlanmış bir tepsiye rulolar kendi etrafında çevrilerek yerleştirilir. Geri kalan 4 yufka da bu şekilde yapılıp tepsiye konur. Tepsinin büyüklüğüne göre bir yufka eksik ya da fazla yapılabilir. Ayrılan yumurtanın sarısı böreğin üzerine sürülüp üzerine çörek otu ve susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı-üstü kızarana kadar pişirilir. Daha sonra istenilen şekilde dilimlenip servis edilir.
" } ] }