{ "title": "Kıymalı Pırasa", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/kiymali-pirasa.jpg", "date": "18.01.2024 22:38:05", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kıymalı pırasa, pırasa hemen hemen her mevsim yetişen, genellikle yaprakları tüketilen sağlık açısından oldukça faydalı olan ve çiğ olarak ya da pişirilerek tüketilen sağlıklı bir besin kaynağıdır. Pırasa soğanın aynı özelliklerine sahip olmasından dolayı soğan familyası gruplandırması içerisinde yer alır. Pırasa birçok yemek türünde kullanılma alanı bulmaktadır. Genel olarak en fazla tercih edileni kıymalı pırasa olarak bilinir fakat pırasa salatalarda, hamburgerlerin içerisinde, sandviç ve birçok fast food yapılışında kullanılmaktadır. Pırasanın başka bir özelliğini sizlere belirtmek gerekirse kişilerin zayıflaması için içeriğinde gerekli olan maddeleri pırasanın barındırması kesinlikle etki olumlu etki oluşturacaktır. Pırasa böbreklerin temizlenmesini sağlar, kan damarlarının dinlenmesine yardımcı olur, sinirlerin düzelmesine olanak sağlar, mide ve bağırsaklarda olumlu etkiler sağlayarak kişilerde güçlülük hissi oluşturur. Pırasa vücutta oluşan enfeksiyonların temizlenmesinde kesinlikle etkili olacaktır.

Kıymalı pırasa herkesin afiyetle tükettiği içeresinde birçok vitamini barındırdığı lezzetli bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Çoğu kişi bu yiyeceği çok sever ama bazı kişiler hiç yemez bile. Fakat bilinmesi gereklidir ki bu lezzet tüketilmesinde kesinlikle fayda sağlayacaktır.

Kıymalı Pırasa Kullanılan Malzemeleri
Kıymalı Pırasa Nasıl Yapılır?

Hazırlanan pırasalar özenle yıkanarak bir kap içerisine alınır ve süzülmesi beklenir. Süzülen pırasalar doğrama tahtasına alınarak halka şeklinde olacak şekilde güzelce dogaranır. Havuçlarda aynı şekilde güzelce yıkanarak kabukları soyulur ve doğrama tahtasında özenle doğranır. Sarımsaklar kabuklarından ayrıştırılır ve ince ince kıyılır. Sebzeleri dogradıktan sonra bir tencerenin içerisine yarım bardak zeytinyağı gezdirilir içerisine doğranmış olan pırasa, havuç ve kıymayı da ekleyerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan malzemelerin içerisine salça da ilave edilerek güzelce karıştırılır. Salçayla Kavrulan malzemelerin üzerine karabiber, tuz ve bulguru da ekleyerek tencerenin kapağı kapatılır. Kıymalı pırasa yemeğinin pişmesi için ocağın altı kısık ateşte açılır. Aşağı yukarı yarım saat sonra yemeğimiz pişeşek ve servise hazır hale gelecektir. Pişen yemeği servis tabanlarına alarak servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kıymalı pırasa tarifi yukarıda belirtilen gibi olmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğum tarif genel bir tariftir fakat bu tarife ek olarak domates rendesi ilave edilebilir, patates ilave edilebilir. Bu sebzelerin de ilave edilmesiyle daha bir lezzetli ve vitamin açısından daha iyi bir besin kaynağı olacaktır. Kıymalı pırasa tarifinde kullanılan malzemeler ekonomik açıdan da kişileri zorlayacak kadar pahalı olmamaktadır. Bu yemeğin yapılışı da bir hayli kolay olmakta ve kısa bir zaman içerisinde gerçekleşmektedir.
" } ] }