{ "title": "Havuçlu Pırasa Yemeği", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/havuclu-pirasa-yemegi-8625.jpg", "date": "20.01.2024 18:48:46", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Havuçlu pırasa yemeği; pırasa kış sebzesi olarak bilinse de hemen hemen her mevsimde bulabileceğimiz bir sebzedır. Pırasa hem çok besleyici hem de ucuz bir besin kaynağıdır. Pırasanın içerisinde A, C, E ve K vitaminleri bulunur. Bu vitaminlerle birlikte lif açısından da oldukça zengindir. Ayrıca pırasanın içerisinde kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum, demir gibi vücut açısından önemli mineraller içerir. Havuçlu pırasa bebek ve çocuklar içinde oldukça faydalı bir yemektir. Büyükler içinde hem idrar söktürücü hem de cilt sağlığı için son derece önemli bir yere sahiptir. Pırasa küçük büyük herkesin mutlaka tüketmesi gereken bir yemektir.

Havuçlu pırasa yemeği için gerekli olan malzemeler
Havuçlu pırasa yemeği nasıl yapılır?

Havuçlu pırasa yemeği için öncelikle pırasaları iki üç santim büyüklüğünde doğuyoruz. Doğradığımız pırasaları iyice yıkayıp suyunu süzdürüyoruz. Diyer yandan da üç adet orta boy havuçların kabuklarını soyup yarım ay şeklinde küçük küçük doğuyoruz. Aynı şekilde bir adet orta boy kuru soğanıda küp-küp doğuyoruz. Daha sonra orta boy bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağını koyup küçük küçük doğradığımız kuru soğanı ardından da havuçları ekleyerek kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğan ve havuçların üzerine önceden yıkayıp doğradığımız pırasaları da ekleyerek bir iki dakika daha kavuruyoruz. Daha sonra iki çorba kaşığı domates salçası, bir tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Havuçlu pırasa yemeğine iki yemek kaşığı ayıklanıp yıkanmış pirinçleri ve bir kahve fincanı haşlanmış nohut ekleyerek bir iki dakika daha haşlıyoruz. Son olarak da havuçlu pırasa yemeğinin üzerini iki üç parmak geçecek şekilde sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen havuçlu pırasa yemeğine yarım limonun suyunu ekleyerek ocağın altını kapatıyoruz. İsteğe göre sıcak veya ılık olarak servis yapıyoruz.
" } ] }