{ "title": "Hamilelikte Pırasa", "image": "https://www.pirasa.gen.tr/images/hamilelikte-pirasa-1451.jpg", "date": "21.01.2024 05:37:27", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte pırasa, Pırasanın bir kış sebzesi olduğunu hatırladığımızda özellikle hamilelik dönemini kışın yaşayanlar çok şanslılar. Pırasa sebzesi hamile anne adalarında vücuttan toksin ve ödem atmak için özellikle tavsiye edilen bir kış sebzesidir. Günümüz şartlarında kadınlar en fazla 2-3 kez gebelik yaşamaktadırlar ve eskiye oranlar kıyaslandığında anne adayları artık gebelikte beslenme konusunda son derece dikkatli ve özenliler. Hamilelik döneminde hormonların farklılaşması ile farklı beslenme planları ve hatta gebelik döneminde daha önce hiç tüketilmeyen ve daha az tüketilen gıdalara eğilim artmaktadır. Bundan dolayı inanılmaz sağlıklı olan pırasayı da hamilelik döneminde beslenme planınıza ve diyetinize mutlaka dahil etmeniz gerekir.

Hamilelikte pırasa ne kadar tüketilmeli ve faydaları nelerdir?

Pırasanın faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bundan dolayı hamilelik döneminizde haftalık beslenme programınıza ve diyetinize mutlaka eklenmesi gereken sebzelerden birisidir. Pırasa sindirimi düzenleyen lifli sebzelerden biri olup, A, C, K ve B6 vitaminleri bakımından bulunmaz bir sebzedir. Özellikle hamilelik süresince bağışıklığın düşmesi nedeni ile kış aylarında grip, nezle ve soğuk algınlığı enfeksiyonları fazlasıyla artış göstermektedir. Pırasa çok iyi bir bağışıklık koruyucusudur. Aynı zamanda iyi bir antioksidan olma özelliğine sahiptir. Hamilelik döneminde damar sağlığınız için pırasanın içeriğinde bulunan flavonid isimli maddeden faydalanmanızı sağlar ve vücutta tahribata yol açan faktörlere karşı da koruyuculuk özelliği vardır. Yine pırasanın bileşenlerinde özellikle hamilelik sürecinde çok faydalı olan ve bioaktif bir folat olan 5-methyletrahydrofolate bulunmaktadır. Bu madde özellikle hamilelik döneminde öne çıkmakta olan bir vitamin olmanın yanında folat kalp ve damar hastalıklarının sebebi olan homosistein ismindeki amino asidin seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Pırasa çok önemli antioksidanlardan olan polifenol isimli bir madde içermektedir. Bu antioksidan ise vücudu çeşitli kronik hastalıklara sebep olan serbest radikallere karşı inanılmaz derecede koruma sağlamaktadır.

Ayrıca hamilelik sürecinde fazlasıyla kabızlık yaşanabilmektedir. Gebelikteki hormonlar ve daha az hareket kabızlığı hamilelik sürecinde daha da tetiklemektedir. Pırasa lifli bir besin olduğundan tüketilmesi kabızlık sorununuz için siz hamilelere yardımcı olacaktır. Hamilelikte fazla miktarda tüketilen pırasa gaz problemlerine sebep olabilmektedir. Bundan dolayı mümkün olduğunca pişirilerek yenilmesi gerekir. Pırasanın hamilelik döneminde tüketilmesinde dezavantaj olan bir etken vardır. Buda pırasanın yüksek miktarda sodyum içermesidir. Pırasayı aşırıya kaçmadan haftada 1 kez tüketirseniz ve sodyum içerdiğinden dolayı pırasa pişirdiğinizde ekstradan tuz eklemezseniz çok daha iyi olacaktır. Zaten tuz konusunda doktorunuz size gerekli uyarıları yapacaktır. Hamilelik döneminde pırasayı içerdiği vitaminler açısından mutlaka haftada 1 kez tüketmeye özen göstermelisiniz. Pırasanın içeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir gibi çok faydalı mineral ve bileşenler bulunmaktadır.
" } ] }